SU TASARRUFUNUN 21 YOLU Kayit110
SU TASARRUFUNUN 21 YOLU Kayit110
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


SİTEMİZE HOŞ GELDİNİZ - SİTEMİZİN YAŞI: 5319 GÜN - SON ZİYARETİNİZ: Çarş. Ara. 31, 1969 - KEYİFLİ VAKİT GEÇİRMENİZİ DİLERİM,LÜTFEN KENDİNİZİ ÖZLETMEYİN.
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 SU TASARRUFUNUN 21 YOLU

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Cüneyt Kaptan
Admin
Cüneyt Kaptan


Adı: : M.Cüneyt Işıtman
Doğum Tarihi : 30/06/55
Erkek Mesaj Sayısı : 2774
Kayıt tarihi : 25/09/09
Yaş : 68

SU TASARRUFUNUN 21 YOLU Empty
MesajKonu: SU TASARRUFUNUN 21 YOLU   SU TASARRUFUNUN 21 YOLU EmptyC.tesi Haz. 26, 2010 3:25 am

SU TASARRUFUNUN 21 YOLU



Suyu tasarruf ederek çevreye yardımcı olabilmeniz için birçok kolay yol vardır. Bahçenizde daha da fazla su tasarrufu için aşağıdaki tavsiyeleri kullanın.



Bahçenizde su tasarrufu için fikirler

Arabanızı yıkamak: Bir kova kullanın. Arabanızı, durula suyunun çimene akacağı şekilde p edin. Bu şekilde çimeninizi sulayıp verimini artırabilirsiniz. Araba şampuanları, birçok gübreye benzer şeekilde, çimenler için yararlı olabilen fosfatlar içerir.



Çimeninizi kesmek: Çimenleri çok kısa kesmekten kaçının ve çimen kesiklerini, nemi yerde korumak üzere koruyucu tabaka olarak kullanın.

Bahçenizi sulamak: Sabah erkenden veya öğleden sonra geç saatlerde sulayarak suyun buharlaşarak israf edilmesini azaltabilirsiniz. Yağmur suyu depoları çok sıcak günlerde bahçeniz için su sağlayabilir.

Verimli şekilde sulamak: Sadece ihtiyaç duyulan yerleri sulamak için süzgeç veya hortumun ucuna takılan tetikli püskürtücüler kullanın.



Temizlik: Yaya yollarını, araba girişlerini ve taşlıkları temizlemek için hortum yerine süpürge kullanın.

Bahçeye bitki dikmek: Daha az su kullanan, daha az bakıma ihtiyaç duyan ve yabanil yaşamı çeken yerel doğal ve suya duyarlı bitkileri ve çimenleri seçin. Kimi doğa çimlerinin, kuraklığa daha dayanıklı derin kökleri vardır ve diğer tür çimenler kadar sulanmaya ihtiyaç duymaz.

Bitkileri sulamak: Bitkilerin yapraklarını değil, saplarının dibini sulayın. Su akıp gitmeden önce toprağın suyu ne kadar çabuk emdiğini görün.

Yeni bahçe yataklarını sulamak: Hepsinin doğru miktarda su almasını sağlamada yardımcı olacağı için, benzer sulama ihtiyaçları olan bitkileri gruplandırın.

Yaprak ve saman tabakası: Yaprak ve saman tabakasını kullanın ve toprağa çürümüfl yaprak ve bitki ile karışık gübre gibi organik maddeler katın. Bunlar toprağın nemli kalmasına ve buharlaşmanın yüzde 70′e varan oranda azalmasına yardımcı olur.

Sayacınızı kontrol edin: Yatmadan önce (veya hiçkimsenin su kullanmadığı zaman) sayacınızı kontrol edip ertesi sabah gösterdiği miktarla karşılaştırarak borulardaki sızıntılar ortaya çıkarılabilir. Daha fazla miktarı gösteriyorsa, ruhsatlı bir su tesisatçısı tarafından izlenip tamir edilmesi gereken bir sızıntı olabilir.



Banyonuzda su tasarrufu için fikirler

AAA sınıfı dufl başlığı takmak gibi basit bir değişiklik, her yıl evinizde 50 dolara kadar su ve enerji tasarruf edebilir.

Musluklar: Su randımanı yüksek AAA sınıfı musluklar takın ve manivelalı ve sıcak ve soğuk suyu karıştırabilen modellerini göz önüne alın. AAA sınıfı muslukları standart musluk teçhizatından yüzde 50 oranında daha az su kullanır. Sızıntı yapan contaları daima değiştirin ve contaların ömrünü uzatmak için muslukları yumuşak bir şekilde kapatın.

Tuvaletler: Tuvaletin su deposundaki suyun sadece yarısını akıtmayı seçebilmek için AAA sınıfı çift hazneli su deposu taktırın. AAA sınıfı tuvaletler standart tekli su depolarından yüzde 67 oranında daha az su kullanır. Sızıntı yapan su depoları ve akıtma sistemleri, her gün binlerce litre suyu boşa , harcayabilecekleri için, derhal tamir edilmelidir. Depoya koyulan yiyecek renklendirici, tuvalette sızıntı olup olmadığını gösterecektir.

Traş olmak: Traş bıçağınızı durulamak için, tıpası kapatılmamış bir lavaboda akar suyun altına tutmak yerine, tıpalı lavaboya az bir su koyun.

Dişlerinizi fırçalamak: Fırçalarken musluğu açık tutmanız gerekmez. Bafllamadan önce diş fırçanızı ıslatın ve ağzınızı çalkalamak için bir bardak su kullanın.



Çamaşırhanenizde su tasarrufu için fikirler

Elbiselerinizi yıkamak: Yük ayarlaması olan çamaşır makineleri, çamaşır yüküne uyacak flekilde ayarlanmalıdır. Makinenizi ayarlayamıyorsanız, mümkünse çamaşırlar makineyi dolduracak miktarda birikinceye kadar bekleyin.

4A sınıfı bir çamaşır makinesi alın: Bir dahaki çamaşır makinenizi satın alırken, en az 4A sınıfı bir makine almayı düflünün. Bunlar, eski üstten doldurmalı makinelerden daha az su, enerji ve deterjan kullanırlar.



Mutfağınızda su tasarrufu için fikirler

Bulaşıkları elde yıkamak: Bulaşıkları akar suyun altında değil, tıpası kapalı bir lavaboda durulayın.

Sebzeleri temizlemek: Sebzeleri akar su altında değil, tıpası tıkalı bir lavaboda ve su leğeninde yıkayın.

İçme suyu: Suyu, içilecek kadar soğuması için bofla akıtmanıza gerek kalmaması için buzdolabında bir kap soğuk su saklayın.

Otomatik bulaşık makineleri: Su ve enerji tasarruf etmek için bulaşık makineniz dolana kadar bekleyin. Daha yeni ve AAA sınıfı modeller eski bulaşık makinelerinden yüzde 64 oranında daha az su kullanır ve enerji tasarruf eder.



Temizlikte İhtiyaç Gibi Görünen Ama İhtiyacımız Olmayan Ürünler



Antibakteriyel sabun ve spreyler: Bildiğim kadarıyla yüzeylerdeki bakterilerin sorun yaratabileceği tek yer hastanelerdeki ameliyathaneler. Bazı insanlara (ve bazı araştırmalara) göre hayatımızdaki antinabakteriyel ürün bolluğu doğal direncimizi azaltıyor. Bildiğimiz su ve sabundan şaşmayın.



Mobilya temizleyici, parlatıcı, cila ya da yağ: Ahşap mobilyanız poliüretilenle verniklenmişse, ara sıra tozunu almanız yeterli olacaktır.(Ne zaman mı? Toz gördüğünüzde.) Nemli ama ıslak olmayan bir bezle lekeleri silin. Masanızda ne tür vernik kullanıldığından emin değilseniz mobilyanızın fark edilmeyen bir yerinde bir parça pamuğa aseton sürerek deneyin. Pamuk yumuşayarak verniğe yapışıyorsa temizleyici, parlatıcı, cila ya da yağa ihtiyacınız olabilir.



Lavabo temizliği: Düzenli bakım için en iyi çıkar yol önüne geçmektir. Ayda birkaç kez lavabodan aşağıya yarım fincan kabartma tozu, ardından da yarım fincan sirke dökün. Soğuk suyla durulayın. Lavabo daha yavaş çekmeye başlamışsa, önce lavabo pompasını deneyin. İşe yaramazsa, nalburiyeden biyolojik bir ürün satın alın. Mikroorganizmalar tıkanmaya yol açan organik maddeleri yedikten sonra su borusundan aşağıya suyla akıtılır.



Cila ve cila içermeyen yer ürünleri: Fayans ya da poliüretilen yerler için bunlara ihtiyacınız olmayacaktır. Yerin daha güzel olmasını sağlamazlar, sadece daha kaygan olmasını sağlarlar. Ayrıca çıkarılması gerçekten çok çileli olan bir tabaka oluştururlar.



Aklınızda bulunması gereken bir diğer şey de : Etrafta bir ya da daha fazla yıldır kullanılmadan duran bir şey varsa atın! Olur da kullanmanız gerekse bile kullanamazsınız çünkü işe yaramayacaktır. Ev araç-gereçleri genellikle zaman içinde işlerliklerini yitirir.


Klor içeren ürünleri (çamaşır suyu, temizleyici, küf çıkarıcı, toz temizleyiciler) amonyak içeren ürünlerle (bir miktar deterjan bile içerebilen) ve asitlerle asla karıştırmamanızı da yeri gelmişken hatırlatalım. Çıkan zehirli gazlar öldürücü olabilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://herteldensite.yetkin-forum.com
 
SU TASARRUFUNUN 21 YOLU
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: KAYNAKLAR :: FAYDALI BİLGİLER-
Buraya geçin: