ÜZÜM CİNSLERİ :
-A-
Acıkara (Göller yöresi, sık, yuvarlak ve küçük taneli),
Adakarası,
Akgemre-Algerme (Isparta yöresi, güvez renkte bir üzüm, sofralık, şaraplık üzüm).
Aladiriz,
Alberino,
Alatavşan,
Alicante Boushet,
Alman riesling
Altıntaş,
Amasya karası
Antep karası,
Aşeri,
Atasarısı, Atsarısı,
Ayaş,
Ayı,
-B-
Balbal
Ballıboz,
Barış,
Batum üzümü
Bektaşi
Besni,
Beyazkere,
Beylerce,
Big perlon,
Boduroğlu,
Boğazkara
Bonnoir,
Bordo
Büzgülü (siyah ve uzun taneli),
-C-
Cabernet Franc (Fransız),
Carignane,
Chardonnay (Fransız), Chardonnan
Cabernet Sauvignon (Fransız),
Chasselas guıtendel
Cimin (Erzincan yöresine özgü siyah üzüm).
Cinsaut (Şaraplık Tekirdağ üzümü), Cinsault
Colombard
-Ç-
Çal karası,
Çavuş,
Çoban
Çubuk karası,
-D-
Dabouki,
Damit (sofralık),
Danaboku (Muğla),
Danlas,
Datal,
Değirmendere
Deniz
Deve dişi,
Devegözü
Dımışkı, Dımsık
Dimitri
Dirmit, Dimrit, Dimnit (Erken olgunlaşan bir cinsi),
Dimyat (Seyrek ve yuvarlak taneli uzun),
Dökülgen (Gaziantep yöresine özgü),
-E-
Eldaş,
Emir,
Emirali (çekirdeksiz şıralık üzüm), Esebalı,
Erik üzümü
-F-
Frenk
-G-
Gamay (Trakya şaraplık),
Gelin parmağı
Gemre (siyah, pembe üzüm),
Grenache
Gülüzümü,
-H-
Hacıbalbal,
Hafızali,
Hasandede,
Hatun parmağı,
Horoz karası
Hönüsü (Sofralık),
Hüseyni (Gaziantep yöresine özgü) ,
-I-
Işıklı,
-İ-
İlkeren(Trakya),
İpek,
İrikara,
İsabella,
İsabella (Çilek üzümü' de denir. Doğu karadeniz, Batum civarında yetişen siyah üzüm.)
İt
-J-
Jamit,
-K-
Kabarcık,
Kadarka
Kalecik karası,
Kale burcu
Karaburcu (Pekmez yapılan Kayseri yöresi üzümü),
Karaerik,
Karagevrek,
Karga
Karalahna (Şaraplık),
Karanlıkdere
Karaparmak-Sergikarası-Karasergi (Yuvarlak, iri, ekşi ve siyah üzüm),
Karasakız (Şaraplık),
Karasirke (Ekşi üzüm),
Kardinal-Cardinal (Kırmızı ve iri taneli üzüm),
Kazak beyazı,
Keçimemesi (uzun taneli, sert kabuklu, şaraplık üzüm, Bulgaristan' da Mavrud denir.)
Kına
Kınalı yapıncak
Kızıl üzüm,
Keçi memesi
Klaret (Beyaz şaraplık Trakya yöresi üzümü),
Kişmiş,
Konak beyazı,
Kozak,
Köpek
Kroko (Trakya yöresi), Köhnü, Kömüşmemesi,
Kuntra (Karasakız’ da denir)
Kuş
Künefi,
-L-
Lival
-M-
Malaga
Marzıvat
Matilde,
Merlot (Fransız),
Misket
Mourverde
Muhammediye,
Muskat, Misket
Müller
Müşküle,
-N-
Narince (Tokat yöresinde şaraplık üzüm), Neferiye (Bozcada),
Nebbiolo
Neferiye
-O-
Odesa
Ora,
Osmanca,
-Ö-
Öküzgözü (Elazığ yöresine özgü kırmızı şaraplık),
-P-
Pafi,
Pamit (ince kabuklu bir üzüm),
Papazkarası,
Parmak,
Patlak,
Petit verdot,
Perlet,Perlette
Pino-Pinot noir (şıralık, şaraplık üzüm),
-R-
Razakı,
Rumi (Gaziantep yöresine özgü)
Riesling
-S-
Sapaklavi (Doğu, Kuzeydoğu Anadolu yöresinde yetişen üzüm cinsi),
Sarıbesni,
Semillon,
Sıksarı (Muğla),
Sirah,
Siraz (Fransız), Shiraz
Siyahcumbur,
Sultani (çekirdeksiz), Sungurlu,
Sultana
Sultaniye
Sungurlu
-Ş-
Şardone
Şilfoni,
Şiraz (iran kökenli)
Sylvaner
-T-
Tahannebi (Uzun ve sarı taneli bir üzüm türü),
Tarsus Beyazı, Tarsus Karası
Thurgau
Topacık
Topbaş,
Traminier
-U-
Ugni (İtalya ve Fransa' da yetişen şaraplık beyaz üzüm cinsi).
Uslu,
-V-
Vasilaki (Bozcaada' ya özgü şaraplık üzüm),
Victoria,
Verigo (kıbrıs’ a özgü),
-Y-
Yapıncak,
Yıldız,
-Z-
Zinfandel (Şaraplık Kaliforniya üzümü),